5 zcela základních suplementů

Vyvážená strava je pro dobrou životosprávu stejně důležitá jako pravidelné cvičení. Při větší zátěži je nutné si opravdu hlídat, že vaše tělo dostává nejenom zabrat, ale také i potřebné živiny. Některé důležité látky je navíc těžké získat v dostatečném množství pouze ve stravě. Suplementů se rozhodně nemusíte bát, pokud jejich používání konzultujete se svým trenérem a lékařem. Zapomeňte na zázračné mixy suplementů s obrázkem profesionálního kulturisty. Tady je 5 látek, jejichž konzumaci by nikdo neměl podceňovat:

Vitamín A

Zejména vegetariáni a vegani si musí dávat pozor, aby se o tento důležitý vitamín neochuzovali. Nachází se především v mléčných výrobcích, vaječných žloutcích či vnitřnostech. Ovšem ani lidé, kteří jedí živočišné výrobky, často nekonzumují jeho dostatečné množství. Vitamín A je důležitý například pro správný růst našich kostí, zubů či zdravý zrak.

Vitamín C

Vitamín C najdeme ve slušném množství zeleniny a ovoce. Suplementy je dobré nasadit například v momentě, kdy chcete omezit množství konzumovaných cukrů. Jedná se o přirozený antioxidant důležitý i pro obnovování svalů.

Zinek

Zinek je extrémně důležitý pro posilování imunity a je součástí mnoha funkcí našeho těla. Najdete ho mimo jiné v hovězím mase, luštěninách či v různých typech ořechů. Některé z těchto potravin ale zároveň a poněkud ironicky ztěžují absorbování zinku do těla. Suplementy proto mohou dodat jeho potřebnou dávku lépe.

Magnézium

Magnézium hraje roli ve stovkách enzymatických procesů, které jsou zásadní pro správné fungování našeho organismu. A přesto většina z nás trpí jeho nedostatkem, což může vést až k velmi nepříjemným problémům od bolestí hlavy až po srdeční záchvat. V přirozené stravě najdeme magnézium například v kapustě nebo špenátu. Pokud ale vaše jméno není Pepek, pak nejspíš nejíte denně množství špenátu, které obsahuje potřebnou denní dávku.

Omega-3 mastné kyseliny

Milovníci čerstvých ryb a mořských plodů mají velkou výhodu, protože nejspíše konzumují dostatek těchto zdravých tuků. Jestliže vám ryby nevoní, sáhněte po pilulkovém řešení.

Jak vidíte, nejdříve je vhodné zaměřit se na vitamíny a minerály, až později začněte přemýšlet nad dalšími přípravky.

Switch language